Peking zegt Taiwan meer ruimte toe

China overweegt om Taiwan toe te staan als waarnemer deel te nemen aan de vergaderingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Daarmee breekt Peking met het huidige beleid dat er op is gericht het eiland buiten internationale fora te houden.

President Hu Jintao van China, die ook secretaris-generaal is van de Communistische Partij, maakte de beleidswijziging gisteren in Peking bekend tijdens het bezoek van voorzitter Wu Poh-hsiung van Taiwans regeringspartij de Kuomintang. Hu gaat met het politieke gebaar in op het verzoek van de Taiwanese partijvoorzitter het eiland meer ruimte te geven zich internationaal te profileren. Eerder deze maand blokkeerde China nog het verzoek van Taiwan om als waarnemer deel te nemen aan WHO-bijeenkomsten.

De ontmoeting van de twee partijleiders was de eerste sinds de Chinese nationalisten in 1949 noodgedwongen naar Taiwan vluchtten nadat de communisten de burgeroorlog op het vasteland hadden gewonnen. China heeft het eiland sindsdien altijd als een afvallige provincie beschouwd.

Op 11 juni treffen Taiwan en China elkaar opnieuw om vier dagen te praten over directe lijnvluchten tussen de twee landen, zo is door de twee leiders afgesproken. Wie nu van Taiwan naar China wil vliegen, moet in Hongkong overstappen waardoor de reis onnodig lang duurt. Bovendien wil Taiwan zijn grenzen openen voor Chinese toeristen. De gesprekken begin volgende maand betekenen het herstel van de politieke relaties tussen de twee nadat die tien jaar lang bevroren zijn geweest.

Oud-president Lee Teng-hui van Taiwan, die in eigen land groot aanzien geniet en als voormalig voorzitter van de Kuomintang nog steeds veel invloed heeft in die partij, maande in een interview met het persbureau Associated Press de Taiwanese president Ma Ying-jeou om behoedzaam te opereren. „Ma zal in relatie met China stap voor stap te werk gaan en hij houdt daarbij voortdurend de belangen van Taiwan in het oog.”

Met de toenadering tot China lost Ma de verkiezingsbelofte in om betere relaties aan te knopen met het vasteland. Onder zijn voorganger Chen Shui-bian van de Democratische Progressieve Partij, die vorige week plaatsmaakte voor zijn opvolger, was dat niet mogelijk omdat hij Peking irriteerde door openlijk naar onafhankelijkheid te streven. Taiwanese kiezers stemden met het oog op de eigen kwakkelende economie en de inmiddels hechte economische banden met het Chinese vasteland op de pragmatische Ma. (AP,Reuters)