Opa Wen populair op site Facebook

De Chinese premier Wen Jiabao heeft op de netwerkwebsite Facebook 20.136 vrienden. De communistische leider, die door de Chinezen liefkozend ‘Opa Wen’ wordt genoemd, behoort daarmee volgens het persbureau Reuters tot de tien populairste politici van Facebook. De Amerikaanse democratische presidentskandidaat Barack Obama staat op de eerste plaats. De site die ‘Wenchuan Earthquake’ heet is geopend na de aardbeving op 12 mei in de Chinese provincie Sichuan van 7,9 op de schaal van Richter, die 68.000 levens kostte. Wen vloog begin deze maand direct naar het rampgebied om de slachtoffers ter plaatse een hart onder de riem te steken. Het is onduidelijk of de Chinese regeringsleider zelf zijn Facebook-profiel heeft aangemaakt.

Het Facebook toont een foto van Wen in een zwart jack terwijl hij een groep mensen toespreekt in het door de aardbeving getroffen gebied. „Hij is een goede premier en zou genomineerd moeten worden voor de Nobelprijs”, laat het meisje Violette Qin op de webpagina weten. „Hij zou het rolmodel moeten zijn voor iedere politicus. Ga door met het goede werk, de mensen hebben je nodig”, voegt Wilson Lee daar aan toe. Op de pagina zijn in het totaal 1.868 berichtjes achtergelaten.

Sinds zijn aantreden in 2003 heeft Wen, die bekend staat als een altijd vriendelijk pratende man, zich opgeworpen als bestrijder van de sociale misstanden in China. Zo verbleef hij tijdens het Chinees nieuwjaar in een kolenmijn en een door aids getroffen dorpje. Eerder dit jaar vloog hij al naar het zuiden van China dat door zeldzaam zware sneeuwstormen werd getroffen. (Reuters)