‘Obama, ga mee naar Irak’

De Republikeinse presidentskandidaat John McCain heeft zijn Democratische rivaal Barack Obama gisteren uitgedaagd samen een reis naar Irak te maken om er kennis te nemen van „de feiten ter plekke”. Volgens McCain mist Obama „de kennis en ervaring” om te mogen stellen dat de inval in Irak een vergissing was. Ook stelt hij dat Obama wel bereid is de Iraanse leider Ahmadinejad te ontmoeten maar niet Petraeus, de Amerikaanse bevelhebber in Irak.

Obama deed de oproep van McCain af als een „politieke stunt”. „Ik geloof niet dat McCain of de regering-Bush een sterk punt hebben met hun buitenlandbeleid, daarom komen ze nu met deze afleidingsactie en zaaien ze verwarring, opdat ze het niet over de inhoud hoeven te hebben.”

Obama nam als senator voor Illinois één keer deel aan een congresreis naar Irak, in januari 2006. McCain is acht keer in het land geweest, de laatste keer in maart.

Als ex-krijgsgevangene in Vietnam geniet McCain gezag op militair gebied. Hij steunde vanaf begin af aan de ‘surge’, de troepenversterking van vijf brigades die president Bush in 2007 naar Irak stuurde in een poging het escalerende geweld daar te stoppen.

Obama, die nooit in dienst zat, overweegt sinds vorig jaar om een buitenlandse reis te maken in een poging zijn internationale profiel te versterken. Hij heeft deze plannen moeten uitstellen vanwege de aanhoudende strijd om de Democratische nominatie. „Een reis wordt overwogen, maar er zijn geen concrete plannen”, aldus zijn campagnewoordvoerder. (AP)