NMa: bank mag PIN niet weren

Nederlandse banken mogen het nationale betaalmerk PIN niet met gezamenlijke afspraken van de markt drukken. Dit kan in strijd zijn met de Mededingingswet, waarschuwt de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) de banken in een vandaag verschenen rapport.

Nederlandse banken twijfelen eraan of zij PIN als betaalsysteem zullen blijven aanbieden. Dit hangt samen met de invoering van de Single Euro Payment Area (SEPA), eind januari 2008. SEPA voegt de nationale betaalmarkten samen tot een grote Europese betaalmarkt. Het onderhouden van een Europees merk is goedkoper dan het aanhouden van vele kleine nationale merken. In 2010 moeten alle banken zijn overgeschakeld op Europese betaalproducten.

SEPA schrijft voor dat de betaalkaarten van alle Europese banken een EMV-chip hebben. Deze chip is minder fraudegevoelig dan de magneetstrip die PIN gebruikt. In de loop van de komende twee jaar zullen de banken hun oude passen vervangen door de nieuwe passen met EMV-chip. De vraag is nu of de banken het pinsysteem op deze chip integreren.

Banken zien meer in de overgang naar betaalmerken die nu al internationaal opereren. Creditcardmaatschappijen Visa en Mastercard, die de EMV-chip mee-ontwikkelden, zijn op dit moment de enige aanbieders van een betaalsysteem dat in heel Europa werkt.

Begin volgend jaar maken de Nederlandse banken officieel bekend of zij het pinsysteem in de chips van de nieuwe passen zullen integreren. ING heeft al laten weten alleen V-Pay (Visa) en Maestro (Mastercard) op de chip te zetten. „Zo geven betrokken partijen een verkeerd signaal af, door nu al te speculeren over het einde van PIN en een einddatum waarop PIN als betaalmiddel kan ophouden te bestaan”, aldus NMa-voorzitter Pieter Kalbfleisch in een vandaag uitgegeven verklaring.

SEPA moet het grensoverschrijdend betalingsverkeer makkelijker maken voor de consument: met één rekening en betaalpas kan in alle eurolanden worden betaald en gepind. Daarnaast zorgt SEPA voor meer concurrentie tussen aanbieders van betaalproducten.

Collectieve afspraken over het afschaffen van betaalproducten als het PIN-systeem zijn alleen toegestaan als die een nuttig effect hebben. Bijvoorbeeld als een groot deel van de markt is overgestapt op nieuwe betaalproducten. Deze situatie doet zich nu niet voor.

Het aantal pintransacties is volgens cijfers van Currence, de eigenaar van PIN, in 2007 juist met 9,5 procent gestegen. Currence voorspelt dat deze groei zal doorzetten. De Nederlandse Vereniging van Banken wil nog geen commentaar geven op het al dan niet bestaan van afspraken.

De detailhandel, verenigd in het Platform Detailhandel, vreest dat V-Pay en Maestro duurder zullen uitvallen dan PIN, dat slechts een paar cent per transactie kost.