Nieuw blad over misdaad

Popkenner Leo Blokhuis en schrijver A. F. Th. van der Heijden werken mee aan Koud Bloed, een nieuw literair-journalistiek blad over criminaliteit.

A. F. Th. Van der Heijden schreef een kort verhaal over een crime passionel in zijn geboortedorp Geldrop. Popkenner Leo Blokhuis dook in zijn muziekcollectie voor nummers over misdaad en oud-politiecommissaris Joop van Riessen maakte een serie over de plaats-delict.

Het zijn onderwerpen in Koud Bloed, een nieuw literair-journalistiek tijdschrift over misdaad dat vanmiddag in Amsterdam wordt gepresenteerd. Het initiatief komt van uitgeverij Nieuw Amsterdam, die ook het literaire voetbalblad Hard Gras publiceert. Koud Bloed verschijnt vier keer per jaar in een oplage van 40.000 exemplaren. Het is een mengvorm van tijdschrift en boek. „Het gaat over opgeloste en onopgeloste zaken, over criminaliteit en alle bijverschijnselen”, zegt uitgever Marie-Anne van Wijnen, die ook non-fictie boeken uitgeeft over misdaad.

Medewerkers kunnen behalve literaire auteurs en misdaadjournalisten ook rechters, advocaten en politiemensen zijn. „Lange en goed geschreven verhalen over misdaad zijn een Angelsaksische traditie die we hier willen ontwikkelen”, zegt Siem Eijkelenboom, redacteur van Koud Bloed.

Misdaadliteratuur is inmiddels het populairste boekengenre in Nederland, zo werd vorige week bekend. Waar komt die fascinatie voor criminaliteit vandaan? „De meeste mensen leiden brave levens. Dan is de wereld van de misdaad, waar criminelen zich aan God noch gebod houden, fascinerend”, zegt Eijkelenboom. „Het boek van Peter R. de Vries over de ontvoering van Heineken is al tien jaar een megaseller.” Van Wijnen denkt dat de belangstelling voor misdaad bij het publiek is toegenomen door de grote rechtszaken en justitiële dwalingen die in de media veel aandacht kregen. „Van het proces-Holleeder tot de Puttense moordzaak – het spreekt enorm tot de verbeelding.”