Modern wonen zonder stroomnet

Modern wonen zonder stroomnet Bisbee, 29 mei. Architect Todd Bogatay loopt naar de voordeur van het huis met de naam BZ, vlakbij Bisbee in de Amerikaanse staat Arizona. Nu de energieprijzen almaar verder oplopen, wrijven de bewoners van dit huis en hun buren zich in de handen: de vijftien woningen in het gehucht Binaziz hebben geen aansluiting op het elektriciteitsnet. Zonnepanelen en windturbines voorzien in de elektriciteitsbehoefte. De Amerikaanse architect woont zelf ook in deze gemeenschap. Hij heeft de energie-installaties van alle vijftien woningen ontworpen of helpen aanleggen. Een klein maar snelgroeiend aantal Amerikanen probeert zijn woning onafhankelijk te maken van het stroomnet. Foto Reuters Architect Todd Bogatay walks to the front door of the house he named "BZ" in the Binaziz community near Bisbee, Arizona, May 14, 2008. Dual pane skylights are used to reduce electricity use for lighting. With energy prices going through the roof, an alternative lifestyle powered by solar panels and wind turbines has suddenly become more appealing to some. For Bogatay, it has been reality for years. He is surrounded by 15 neighbors who, like him, live off the electricity grid, with power from solar panels and wind turbines that he either built or helped to install. Picture taken May 14, 2008. To match feature ENERGY/OFFGRID REUTERS/Jeff Topping (UNITED STATES) REUTERS