Larijani voorzitter van parlement Iran

Teheran. Het nieuw gekozen, grotendeels conservatieve Iraanse parlement heeft gisteren de vroegere nucleaire onderhandelaar Ali Larijani als voorzitter gekozen. Larijani is een conservatief, maar geen dogmatische, zoals de huidige president Mahmoud Ahmadinejad, en tijdens zijn verkiezingscampagne heeft hij scherpe kritiek op diens functioneren geuit. Larijani versloeg in de strijd om het voorzitterschap van het parlement met groot gemak de eveneens conservatieve ex-voorzitter, Golam Ali Haddad Adel, een politieke vriend van Ahmadinejad. Dat maakt hem tot een geduchte concurrent voor Ahmadinejad als beiden, zoals nu wordt verwacht, zich volgend jaar als kandidaat aanmelden in de presidentsverkiezingen. Larijani, een vertrouweling van Opperste leider ayatollah Ali Khamenei, werd in de vorige presidentsverkiezingen in de eerste ronde geëlimineerd. Het huidige parlement wordt gedomineerd door pragmatische conservatieven, die met name kritiek hebben op Ahmadinejads economische beleid. Dat beleid heeft onder andere geleid tot een inflatie van ruim 20 procent.