Krakers in A’dam naar de rechter

De krakers die afgelopen weekeinde uit panden in Amsterdam werden gezet, vechten de ontruiming aan bij de rechter. In het kort geding, waarvoor nog een datum moet worden vastgesteld, eisen zij terug te mogen keren in de woningen.

Dit blijkt uit de dagvaarding die hun advocaat heeft verstuurd naar de burgemeester van Amsterdam, het Openbaar Ministerie en woningcorporatie De Key, de eigenaar van de panden. De woordvoerster van burgemeester Cohen zei vanmorgen: „Wij vinden dat we juist hebben gehandeld.”

Na schermutselingen bij de panden in Amsterdam-Oost gaf Cohen op zaterdagochtend een noodbevel af. In dit vanmorgen vrijgegeven bevel staan gewelddadigheden van krakers beschreven.

Cohen greep daarop in met een beroep op artikel 175 van de Gemeentewet, die de burgemeester het recht geeft in ernstige gevallen verregaande maatregelen te nemen. „Een erg zwaar middel in dit geval”, vindt M. Schuckink Kool, raadsman van de krakers: „Dat artikel slaat op ernstige wanordelijkheden, rampen of zware ongevallen.”

Schuckink Kool vindt ook dat het herstel van de openbare orde niet betekent dat de krakers hun woning kwijt kunnen raken: „Wonen is een grondrecht.”

Voor de ontruiming van de woningen heeft de officier van justitie het bevel gegeven. Daarvan uitgezonderd waren twee appartementen, waarover nog een rechtzaak loopt tussen de krakers en De Key. De uitspraak in die zaak werd vanmiddag verwacht.

De politie heeft toch ook deze twee appartementen ontruimd, omdat die „niet dienden als woonruimte.” Er stonden geen bedden. „Natuurlijk niet”, zegt Schuckink Kool: „Dat was de woonkamer, de bedden stonden boven.”

Morgen dient ook een ander kort geding van de krakers tegen De Key, om sloop van de ontruimde panden te voorkomen. Volgens de krakers mag er niet gesloopt worden, zolang de aanvraag voor een monumentenstatus loopt. Een woordvoerder van De Key zegt: „De sloopvergunning is allang afgegeven en de rechtmatigheid daarvan is gisteren nog bevestigd door de Raad van State.”

    • Karel Berkhout