KPN begint met televisie op mobieltje

KPN start op 5 juni met televisie-uitzendingen voor mobiele telefoons. Met telefoons die beschikken over een zogeheten DVB-H antenne kunnen mobiele bellers tien tv-kanalen ontvangen, kondigde het bedrijf vandaag aan. De dienst heet MobielTV, en werkt nog niet overal. Hij kost 9,95 euro per maand, maar bij duurdere telefoonabonnementen wil KPN de dienst gratis leveren.

Het DVB-H netwerk is een variant op het al bestaande Digitenne-netwerk, dat KPN gebruikt om digitale televisie door de ether te versturen. Op dit moment heeft het DVB-H dekking in de Randstad en grote delen van Nederland. Binnen naar mobiele televisie kijken, bijvoorbeeld in de trein of de auto, heeft een dekking van 60 procent. Volgens Patrick Kuijsters van KPN Mobiel duurt het nog tot twee jaar voordat overal in Nederland naar mobiele televisie gekeken kan worden.

KPN zendt normale televisiekanalen uit, maar ook een nieuw mobiel actualiteitenkanaal van RTL, RTL 24 geheten. In de toekomst moeten er premium-pakketten bijkomen, bijvoorbeeld met extra sport- en erotiekkanalen.