Internet Weblog van de dag

Silhouette of gavel. Jupiterimages

Smartegeld voor Nadia. Op het juridische weblog de Uitspraak schetst Folkert Jensma de volgende situatie: ‘Kan een nabestaande smartegeld innen bij de moordenaar en diens ouders? Een moeder die door de moord op haar dochter arbeidsongeschikt werd, doet een poging.

De zaak: De 25-jarige studente Nadia wordt door huisgenoot Pascal vermoord. De moeder van Nadia wordt door het verdriet arbeidsongeschikt en lijdt inkomensverlies. Pascal, die met zijn ouders mede-eigenaar is van het huis dat ze verhuurden, krijgt twintig jaar cel en tbs. Het huis wordt door zijn ouders verkocht; zij incasseren 490.000 euro. Een tweede huis, alleen van Pascal, levert zo’n 200.000 euro op. De moeder van Nadia eist in totaal 20.000 euro smartegeld en vergoeding van inkomensschade. De ouders zouden zich negatief over haar hebben uitgelaten en hun zoon hebben beschermd. Ook beheren ze zijn geld. De moeder wil zich op het vermogen van de ouders kunnen verhalen. Ze legt daarom beslag op de bankrekening en de woning van de familie.

Heeft de moordenaar de moeder wel schade berokkend?

De Hoge Raad vindt sinds 2002 dat ‘shockschade’ bij een derde een grond voor smartegeld kan zijn. [...]. Er moet wel een „rechtstreeks verband” zijn tussen de moord en het letsel.’

Ton Hartlief en Yvo Buruma reageren op nrc.nl/uitspraak