Hof Sierra Leone verhoogt straffen

Het Speciale Hof voor Sierra Leone heeft gisteren in hoger beroep de straffen voor twee voormalige militieleiders meer dan verdubbeld. Moinina Fofana’s celstraf werd verhoogd van zes naar vijftien jaar, die voor Allieu Kondewa van acht naar twintig. Volgens de uitspraak waren de oorspronkelijke straffen „overduidelijk ontoereikend”.

Fofana en Kondewa waren leiders van de Civil Defense Forces, een militie die tijdens de burgeroorlog in Sierra Leone (1991-2002) aan de zijde van de regering vochten. Met behulp van Kamajor-jagers bestreden zij verschillende rebellenbewegingen, waaronder de RUF die gesteund werden door de Liberiaanse president Charles Taylor. De twee leiders werden aangeklaagd voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, waaronder de moord op ruim 200 burgers en rebellen, de genitale verminking van vrouwen, plundering en de inzet van kindsoldaten. In eerste aanleg werden zij vrijgesproken voor moord en misdaden tegen de menselijkheid, gisteren werden zij schuldig bevonden.

De rechters van het tribunaal hadden bij hun vonnis afgelopen augustus laten meewegen dat de CDF-strijders vochten voor het herstel van het overheidsgezag en de democratie in Sierra Leone. In 1997 had de rebellenbeweging AFRC de regering verdreven. De straffen voor Fofana en Kondewa in hoger beroep staat nu beter in verhouding tot de straffen voor drie AFRC-leiders. Zij kregen in juli vorig jaar 45 tot vijftig jaar cel. „Het maakt niet uit aan welke kant je vecht”, aldus een woordvoerder van het tribunaal, „als je een oorlogsmisdaad begaat, zal je daarnaar gestraft worden.” (AP, Reuters)