Hirsi Ali begint procedure om beveiligingszaak

Ayaan Hirsi Ali begint een juridische procedure over haar beveiliging. Ze wil bij de rechtbank via getuigenverhoren bewijs gaan verzamelen waaruit duidelijk moet worden dat de staat verantwoordelijk is voor haar beveiliging in binnen- en buitenland. Hirsi Ali heeft daartoe vanmorgen bij de rechtbank in Den Haag een verzoekschrift voor een voorlopig getuigenverhoor ingediend. Het gaat om acht personen, onder wie voormalig vice-premier Gerrit Zalm en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) Tjibbe Joustra. Deze week heeft zij per brief minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) ingelicht over de juridische procedure.

Hirsi Ali, voormalig VVD-Kamerlid en sinds 2006 werkzaam bij een Amerikaanse denktank, wordt al jaren bedreigd wegens haar kritische uitlatingen over de islam. In oktober vorig jaar stopte Hirsch Ballin de financiering voor haar beveiliging in het buitenland. Volgens de bewindsman, gesteund door de Tweede Kamer, kan de staat niet eindeloos verantwoordelijk worden gehouden voor Hirsi Ali’s veiligheid. Hirsi Ali betwist dat. Volgens haar is de staat verantwoordelijk voor haar bescherming en is haar destijds toegezegd dat dat ook zo zou blijven. Om dat te bewijzen wil zij nu dat de rechtbank getuigen hoort die daarover kunnen verklaren. Behalve Zalm en Joustra gaat het om twee medewerkers van de NCTb, een ambtenaar van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging, de voormalig politiek assistent van Zalm en twee van haar eigen medewerkers.

De rechtbank moet nu besluiten of en welke getuigen bij een rechter-commissaris zullen worden gehoord. Met de getuigenissen kan Hirsi Ali eventueel een procedure tegen de staat beginnen. Hirsi Ali wordt momenteel alleen nog maar beveiligd als ze in Nederland is. Daarbuiten is ze afhankelijk van de verschillende landen die ze bezoekt, haar werkgever en particuliere fondsen.

Hirsi Ali publiceert vandaag het kinderboek Adan en Eva, over de multiculturele samenleving.

Kinderboek: pagina 12

Reconstructie over beveiliging en interview: nrc.nl/binnenland.