Hier met die bevroren vissen!

Nee, deze mannen zijn niet op zoek naar een gouden wikkel, verborgen in een van de kartonnen verpakkingen van deze bevroren vissen. En ze hebben ook niet een minuut gratis winkelen gewonnen. Dit zijn boze Franse vissers, die hun eigen producten uit de diepvriesvakken van een supermarkt in het West-Franse plaatsje Vitre aan het plunderen zijn.

Het gebeurde gisteren, maar de vissers zijn al een tijd boos over de hoge brandstofprijzen. Om de vissers tegemoet te komen maakte de Franse president Nicolas Sarkozy dinsdag bekend dat hij zijn collega’s in de Europese Unie wil voorstellen om de accijns op olie te verlagen. Franse consumenten betalen, net als de inwoners van veel andere landen, ruim 19 procent belasting op olie.

Sarkozy wil dat de EU meer nationale staatssteun toestaat voor vissers die nu kampen met financiële problemen. De Europese Commissie reageerde koel op het idee van Sarkozy. Een besluit over verandering van de belasting zou uitsluitend unaniem kunnen worden genomen.

Nadat de boze vissers hun geroofde waar uit de supermarkt hadden meegenomen, deelden ze de vissen uit op een tolweg nabij Vitre.