`Gevolgen afname biodiversiteit zijn wereldwijd enorm`

Rotterdam, 29 mei. Ongewijzigd beleid ter behoud van biodiversiteit leidt wereldwijd tot enorme fysieke, sociale en economische verliezen. Dat staat in een rapport in opdracht van de Europese Commissie dat vanmiddag zou worden gepresenteerd. De financiële verliezen zullen in 2050 zijn opgelopen tot 14.000 miljard euro per jaar, oftewel 7 procent van het dan verwachte Bruto Wereld Product. Dit komt onder andere door de afname in de hoeveelheid producten die ecosystemen leveren. De sociale gevolgen hiervan zullen vooral ontwikkelingslanden treffen. Het rapport is opgesteld door onderzoeksinstituut Alterra van de Wageningen Universiteit. Eurocommissaris Stavros Dimas (Milieu) en de Duitse milieuminister Sigmar Gabriel zouden de resultaten vanmiddag presenteren op een VN-conferentie over biodiversiteit in het Duitse Bonn. Alterra is bij het onderzoek uitgegaan van een door de VN verwachte bevolkingsgroei naar 9,1 miljard mensen in 2050.

Bekijk het rapport op:nrc.nl/europa