Fourniret rest van zijn leven in de cel

De Franse seriemoordenaar en zedendelinquent Michel Fourniret (66) is door de juryrechtbank in het Noord-Franse Charleville-Mezières veroordeeld tot gevangenisstraf tot het einde van zijn leven. Zijn echtgenote Monique Olivier (59) kreeg als medeplichtige eveneens levenslang, met de bepaling dat ze daarvan in elk geval 28 jaar moet uitzitten.

Daarmee kwam gisteren een einde aan het proces tegen een van de grootste seriemoordenaars uit de recente Franse geschiedenis. Fourniret werd schuldig bevonden aan moorden op zeven meisjes en jonge vrouwen, die hij ontvoerde en verkrachtte. Hij pleegde deze misdaden na 1987, toen hij vrijkwam na een veroordeling wegens zedenmisdrijven.

Monique Olivier, met wie hij via correspondentie vanuit de gevangenis in contact was gekomen, hielp hem daarbij. Ze hadden een ‘pact’ dat erin voorzag dat zij hem zou helpen bij het zoeken naar slachtoffers om zijn obsessie met maagdelijkheid te bevredigen. Het tweetal opereerde ook in België, waar Fourniret zich als houthakker had gevestigd om aan Franse justitiële controle te ontsnappen. Het onderzoek, geleid door de Belgische politie, leidde tot nieuwe Europese afspraken over de uitwisseling van strafbladen.

Fourniret stond de afgelopen weken niet terecht voor al zijn misdaden na 1987. Hij heeft nog een moord bekend op de echtgenote van een ex-medegevangene, die hem in staat stelde de buit van diens roofovervallen te stelen. Die zaak is hem niet ten laste gelegd. Over zijn mogelijke betrokkenheid bij vier verdwijningen van jonge vrouwen bestaan vragen.

De procureur-generaal noemde Fourniret in zijn slotpleidooi „getikt” en een „necrofiel monster” en omschreef Olivier als een „kruiperige dikke spin”. Hij beet hun toe dat ze „om te kotsen” waren. Later rechtvaardigde hij dit ongebruikelijke schelden door te zeggen dat hij „met het hart” gesproken had. Fournirets (toegewezen) advocaten zeiden dat hun cliënt, die niet verdedigd wilde worden, „helaas” tot de mensheid behoort.