EU: geen beperking op spelers buitenland

Het plan van de wereldvoetbalbond FIFA om voetbalclubs te verplichten met maximaal vijf buitenlanders te spelen, is tegen de Europese regels. Dat heeft EU-commissaris Vladimir Spidla voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid gisteren gezegd.

Het congres van de FIFA stemt morgen in Sydney over het voorstel van voorzitter Sepp Blatter. Hij wil met het plan vermijden dat clubs steeds jongere spelers uit het buitenland kopen. Blatter eist dat clubs aantreden met minstens zes spelers uit het land waar de club is gevestigd.

Een inkrimping op basis van nationaliteit is in strijd met de regels voor vrij verkeer van personen binnen de 27 landen tellende Europese Unie. De Europese Commissie zei gisteren wel akkoord te kunnen gaan met een tegenvoorstel van de Europese voetbalfederatie UEFA. Die stelt voor dat profclubs aantreden met een minimumaantal spelers die zijn opgeleid in het land waar de club is gevestigd. De spelers moeten tussen hun 15de en 21ste minstens drie jaar bij de club of bij een andere club uit hetzelfde land hun opleiding hebben gekregen. Vanaf komend seizoen zou het gaan om acht van de 25 spelers per team. Vier moeten zijn opgeleid bij de club zelf, nog eens vier in hetzelfde land.

Omdat het voorstel geen onderscheid maakt tussen verschillende nationaliteiten, is dit volgens de Europese Commissie wel aanvaardbaar. „De regel met ‘home grown’-spelers is niet in strijd met de Europese regelgeving”, aldus EU-commissaris voor Sport Jan Figel. De FIFA is tegen het Europese voorstel, omdat het voetbalclubs juist zou aanmoedigen om spelers op nog jongere leeftijd aan te trekken. Als de wereldvoetbalbond het plan voor het beperken van het aantal buitenlanders toch doorzet, heeft de Commissie al aangekondigd juridische stappen te zullen ondernemen.

Het voorstel van de UEFA zou alleen gelden voor de Europese competities, zoals de Champions League. De Europese voetbalbond kan de aangesloten landen niet verplichten de maatregel ook door te voeren in de eigen competities, maar dringt er wel op aan. De UEFA hoopt in Sydney alsnog een compromis te bereiken met de vertegenwoordigers van de FIFA. „Onze maatregel dient hetzelfde doel, maar is objectiever”, aldus UEFA-woordvoerder William Gaillard. (Reuters, AP)