Een valse nicht in het lichaam van een mollige, zwetende hetero

Frits Sissing, Nelleke van der Krogt, Sipke Jan Bousema en andere mensen met namen die eigenlijk onmogelijk tot het sterrendom hadden kunnen leiden: dat zijn de gezichten van de Avro. Ondenkbaar dat Gert-Jan Dröge ooit in die stal thuishoorde, met zijn geniale programma Glamourland, waarin hij reportages maakte over ‘societyminnend Nederland’.

De Avro zal zich dat wel realiseren en zendt vanavond hoogtepunten van Glamourland uit. Je moet wat, met een verder nogal dor actueel aanbodje (ik noem een Huisartsenpost, ik noem een Blik op de weg).

Ik bekeek vast wat oude fragmenten en probeerde te doorgronden wat Dröge zo speciaal maakte. Misschien ben ik erachter: Dröge was een valse nicht in het lichaam van een mollige, zwetende hetero en dat kwam goed uit. Juist dat hij een nogal amorf personage was (Was hij trashy? Was hij intellectueel? Hield hij van diamanten?) maakte dat de figuren die op al die haringparty’s rondliepen, zijn ironische, sarcastische en beledigende vragen tolereerden.

Bij het terugkijken realiseerde ik me nog iets: dat mensen in Nederland, althans het deel van de mensheid dat leefde op de kaviaar van Maison van den Boer, zich twintig jaar geleden nog echt aankleedden voor feesten. Ik zeg niet dat ze zich mooi aankleedden (toetakelen is een beter woord), maar er was altijd sprake van hoeden en voiles, en grote zijden blouses met leeuwen erop als er weer eens een groots evenement was georganiseerd, zoals een concert van Pavarotti.

En ik besefte dat ik al die jaren naar reportages over de Prince de Lignac had zitten kijken (de Prince was een van Dröge’s favoriete figuren omdat hij altijd rondvoer op een jacht met gouden tandenborstels in de hutten) zonder te weten wie die man was en of hij echt tot een koninkrijkje behoorde. Ik genoot gewoon van de sfeerverslagen over de zoveelste verjaardag van de Prince – ‘Hier zien we zijne hoogheid de Prince de Lignac en zijn vriend Hans’ – waarbij de Prince dan bij wijze van leuke geste edelstenen in de cocktails had gedaan, waar Dröge zich natuurlijk prompt in verslikte terwijl een deftige vrouw met een knot uitriep: ‘Une améthyste!’

Ach, die tijden zullen nooit meer wederkeren. Societyminnend Nederland bestaat tegenwoordig uit Jort Kelder en kan alleen naar feestjes waar Bridget Maasland in een babydoll geld eist voor puppy’s of naar filmpremières waar Kelly de chicste aanwezige is. Dröge mist niks.

    • Aaf Brandt Corstius