E-factuur redt 15 miljoen bomen

Brussel. Als bedrijven in de Europese Unie voortaan elektronische facturen sturen, hoeven per jaar 15 miljoen bomen minder gekapt te worden. Banken moeten e-facturatie mogelijk maken door samenwerking en investeringen voor ongeveer 8 miljard euro. Dat stelde Bo Harald, voorzitter van het EU-expertcomité voor e-facturatie gisteren in Brussel. Banken zullen die kosten doorberekenen aan hun klanten, maar de consument is uiteindelijk goedkoper uit. ”Consumenten betalen nu ook voor de facturatie. Een papieren factuur is veel duurder dan een elektronische”, aldus Harald. Nederlandse banken hebben al goede initiatieven tot samenwerking genomen volgens Harald. Staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) schatte het voordeel van e-facturen in Nederland eerder op 600 miljoen euro per jaar.