ChristenUnie boos over brief Bussemaker

Vice premier André Rouvoet (ChristenUnie) is zeer ontstemd over de brief van staatssecretaris Bussemaker (Volksgezondheid, PvdA) over uitbreiding van selectie van embryo’s. Bussemaker schreef maandag aan de Tweede Kamer dat selectie van embryo’s bij reageerbuisbevruchting ook wordt toegestaan voor een zeer ernstige vorm van genetische borstkanker.

Rouvoet, zo bevestigt zijn woordvoerder, vindt het vreemd dat de staatssecretaris de zaak niet eerst in het kabinet besproken heeft. Hij zal de kwestie morgen alsnog in de ministerraad aan de orde stellen.

Ook de fractie van de ChristenUnie is boos. Kamerlid Esmé Wiegman zegt „heel grote moeite” met de brief te hebben. „Is het niet beter als de medische wetenschap al z’n energie steekt in de behandeling van borstkanker, in plaats van op de selectie en vernietiging van embryo’s?” Wiegman vraagt zich af „wat de status is van een brief die niet eerst in het kabinet is besproken.”

De woordvoerder van Bussemaker ontkent dat de brief eerst in het kabinet aan de orde had moeten worden gesteld. „De Kamer heeft in 2007 om een brief gevraagd en dan krijgt ze die.”