China weigert kunstfilms op expo `World One Minutes`

Rotterdam. Het Chinese ministerie van Cultuur weert 34 van de 800 kunstfilmpjes van de expositie World One Minutes, die op vrijdag 6 juni in het Today Art Museum in Peking wordt geopend. De expositie, een initiatief van de Nederlandse stichting The One Minutes, is onderdeel van het culturele programma van de Olympische Spelen. Kunstenaars uit de hele wereld hebben filmpjes van precies één minuut, inclusief aftiteling, ingestuurd. Maar bijdragen uit 22 landen, waaronder de VS, Kosovo, Rusland, Nederland en China zelf worden nu geweigerd omdat ze over seks, geweld, politiek of geloof zouden gaan. De organisatie is er gelaten onder. ”We moeten hier pragmatisch mee omgaan”, zegt Sophie Leferink, coördinator van World One Minutes. ”Officieel is dit censuur. Maar wij hebben de indruk dat het uit etiquette en angst voor gezichtsverlies is gebeurd. Het ministerie voor Cultuur wil voorkomen dat iemand zich beledigd voelt.”