Chailly stopt als chef-dirigent bij opera Leipzig

AMSTERDAM, 29 Mei. Riccardo Chailly trekt zich terug als chef-dirigent van de Opera in Leipzig. Dit meldt de Leipziger Volkszeitung. Chailly blijft wel chef-dirigent van het Gewandhausorchester in Leipzig. De vorige chef van het Concertgebouworkest trad in 2005 in Leipzig aan in de dubbelfunctie van Generalmusikdirektor. Het contract met het orkest wordt morgen verlengd tot 2015. Chailly had al langer problemen met de opera in Leipzig. Er was vorig jaar een conflict tussen de zeer ambitieuze opera-intendant Henri Maier en de stad Leipzig, die voor de opera vooral een stedelijk en regionaal belang voldoende achtte. Maier trad af en in de benoeming van de nieuwe intendant Alexander von Maravic en de aanstelling van chef-regisseur Peter Konwitschny werd Chailly niet gekend. In het komende seizoen is Chailly voor het eerst sinds 2004 terug in Nederland voor concerten met het Gewandhausorchester in Rotterdam en Amsterdam.