Brussel is tegen limiet buitenlandse spelers

Het plan van de internationale voetbalfederatie FIFA om voetbalclubs te verplichten hooguit vijf buitenlanders op te stellen is strijdig met EU-regels, vindt de Europese Commissie. In de Europese Unie is het verkeer van werknemers vrij.

„De plannen van de FIFA om de zogeheten ‘6+5 regel’ in te voeren is direct discriminerend en past dus niet in het Europees recht”, zei EU-commissaris Vladimir Spidla (Sociale Zaken) gisteren, nadat het Europees parlement eerder ook had gewaarschuwd dat het FIFA-plan illegaal is.

De wereldvoetbalbond FIFA bespreekt het plan dezer dagen bij een congres in Australië. Het is nog onduidelijk of het tot een stemming komt.

De Europese Commissie juicht wel een UEFA-alternatief toe. De Europese voetbalbond wil dat profclubs hooguit vijf spelers opstellen die in het betreffende land zijn opgeleid, ongeacht hun nationaliteit. Ze moeten er ten minste drie jaar zijn opgeleid tussen hun 15e en 21e jaar. Voor het seizoen 2008-2009 gaat het om minimaal acht van de 25 spelers.

Het UEFA-beleid past wel in de EU-regels, zo blijkt uit een studie die Spidla gisteren presenteerde. De regel stimuleert profclubs om een eigen opleiding te houden, zo juicht EU-commissaris Jan Figel (Onderwijs) toe. „Maatregelen die vereisen dat Europese clubs hun opleidingen houden, lijken me nodig.”

De praktische gevolgen van de UEFA-regels zijn echter nog niet helder, omdat het minimum van de UEFA geleidelijk stijgt. De Europese Commissie durft ook niet helemaal te garanderen dat het UEFA-plan geen indirecte discriminatie oplevert. Jonge spelers die een voetbalopleiding volgen komen namelijk meestal uit het eigen land en niet uit andere EU-landen. (ANP)