Brentjens vertrekt bij Heijmans

Na het vertrek van bestuursvoorzitter Guus Hoefsloot treedt ook president-commissaris Joep Brentjens voortijdig af bij bouwbedrijf Heijmans. Rob van Gelder, voormalig topman van baggeraar Boskalis, volgt Hoefsloot op. Dat maakte Heijmans vandaag bekend.

Twee weken geleden stapte Hoefsloot op nadat de bouwer de winstverwachting voor de vijfde keer in anderhalf jaar naar beneden had moeten bijstellen. Hoefsloot vond dat door de tegenvallende resultaten zijn geloofwaardigheid ter discussie kwam te staan.

Vrijwel onmiddellijk na het aftreden van Hoefsloot eiste grootaandeelhouder Van Herk Groep, die meer dan 10 procent van de aandelen van het beursgenoteerde Heijmans bezit, het aftreden van president-commissaris Brentjens. „Hoefsloot is niet alleen verantwoordelijk”, stelde Gertjan van der Baan, bestuursvoorzitter van Nationaal Grondbezit, een onderdeel van Van Herk. „Brentjens heeft jarenlang geen goed toezicht gehouden.” Het lijkt mij beter als Brentjens zich niet bemoeit met de opvolging van Hoefsloot, stelde Van der Baan.

Het vertrek van Brentjens heeft niks te maken met de eis van Van Herk, zegt een woordvoerder van Heijmans. „Nu Van Gelder de beoogde opvolger van Hoefsloot is, leek het Brentjens een gepast moment om terug te treden”, stelt de woordvoerder. Brentjens wordt opgevolgd door André Olijslager, die al deel uitmaakte van de raad van commissarissen.

Beleggers reageren positief op de aanstelling van Van Gelder en Olijslager. Op de beurs in Amsterdam staat de koers rond het middaguur 5 procent hoger dan de slotkoers van gisteren. „De beoogde bestuursvoorzitter Van Gelder heeft in het verleden Boskalis door een moeilijke tijd geloodst”, schrijft Edwin de Jong, bedrijfsanalist bij SNS Securities. „Van Gelder heeft daarmee bewezen dat hij bedrijven kan herstructureren. Dat heeft Heijmans nu nodig.”