Belang Boekhoorn in Telegraaf-groep

Zakenman Marcel Boekhoorn, investeerder in onder meer de gratis krant De Pers, heeft een belang opgebouwd in de Telegraaf Media Groep (TMG). Ramphastos Investments, het investeringsbedrijf van Boekhoorn, bezit 5 procent van de aandelen TMG. Dat werd gisteren bekend.

Volgens Boekhoorn is TMG „aantrekkelijk gewaardeerd gelet op de onderliggende waarde van de verschillende onderdelen van het concern, zijn leidende positie in de Nederlandse markt en de onderwaardering ten opzichte van internationale mediaconcerns”.

De winstgevendheid van het concern is volgens Boekhoorn voor verbetering vatbaar. TMG maakte bij de presentatie van de jaarcijfers in maart bekend dat de marge moet groeien van 7,2 procent vorig jaar naar 15 procent eind 2009. „Elk onderdeel dat niet voldoende snelheid maakt, kan worden afgestoten”, zei bestuursvoorzitter Ad Swartjes toen. De Telegraaf overweegt onder meer het regionale dagblad De Gooi- en Eemlander te sluiten.

Andere aandeelhouders van TMG zijn onder meer de familie Van Puijenbroek (30,5 procent) en investeringsmaatschappijen Tweedy Browne Company (12,68 procent) en Cyrte Investments (John de Mol, 10,3 procent).

Miljonair Boekhoorn verwierf zijn fortuin onder meer door de verkoop van telecombedrijf Telfort aan KPN. De investeerder legt dagelijks zo’n 60.000 euro toe op de gratis krant De Pers, meldde de recentelijk vertrokken uitgever Cornelis van den Berg eerder dit voorjaar. In 2007 leed De Pers een verlies van 20 miljoen euro. Boekhoorn ontkent vandaag in een interview in De Pers dat hij wil stoppen met de krant. „Dit is een klus die wij gaan klaren. Natuurlijk kan dat verlies niet eeuwig doorgaan, maar er komt een omslagpunt. Dat is me tot nu toe altijd gelukt.”

Boekhoorn is nog steeds kwaad over de verbroken samenwerking met PCM Uitgevers. Zij zouden samen een gratis krant beginnen, maar PCM trok zich terug. „Hoewel ik zelden of nooit procedeer, in deze zaak vecht ik door tot aan de Hoge Raad”, aldus Boekhoorn vandaag in De Pers.