Bank uit IJsland stunt met rente

De IJslandse bank Landsbanki probeert een positie te krijgen op de Nederlandse markt voor internetsparen. Onder de naam Icesave bieden de IJslanders vanaf vandaag de hoogste rente op een internetspaarrekening, 5 procent. De komende jaren zal het concept in andere Europese landen worden geïntroduceerd.

Dat meldt Martijn Hohmann, algemeen directeur Icesave Nederland. Icesave is twee jaar geleden begonnen met een internetspaarbank in Groot-Brittannië en is naar eigen zeggen redelijk succesvol. Inmiddels hebben Britten ruim 4 miljard pond (ruim 5 miljard euro) ingelegd.

De komst van de IJslanders is opmerkelijk, omdat de IJslandse economie in zwaar weer verkeert. De inflatie is erg hoog (6,8 procent) en de rente die de IJslandse centrale bank heeft vastgesteld bedraagt ruim 15 procent. De Europese Centrale Bank heeft de basisrente vastgesteld op 4 procent.

Hohmann legt uit dat de hoge spaarrente niets te maken heeft met de hoge rente in IJsland. „We zijn voor de helft een eurogeoriënteerde bank en richten ons op de ECB. Wij garanderen een rente die altijd minimaal 0,25 procentpunt boven de ECB-rente zal liggen.” Icesave kan de hoge rente bieden omdat de bank geen kantoren heeft en alles online doet. Spaarders mogen zelf beslissen hoeveel geld ze op de rekening zetten en wanneer ze het eraf halen. Openen van de rekening gebeurt volledig online, verificatie vindt plaats via de rekening waarvandaan het spaargeld wordt gestort.

De IJslandse bankensector lag de afgelopen jaren onder vuur. Hohmann zegt dat Landsbanki de cijfers echter prima op orde heeft: „We hebben geen enkele afschrijving hoeven doen door de kredietcrisis en de winst in het eerste kwartaal was 27 procent. Dat is beter dan veel branchegenoten in Europa en de VS.”

Tot nu toe had The Economy Bank de spaarrekening met de hoogste rente, 4,6 procent. Van de internetspaarrekeningen was de Turkse AK Bank met 4,55 procent de bank met de hoogste rente.

Sinds vorig jaar zomer de aandelenbeurzen onderuitgingen als gevolg van de kredietcrisis is sparen populair. In 2007 brachten Nederlanders elke dag gezamenlijk 100 miljoen euro naar spaardeposito’s.