Amnesty hekelt Europa om mensenrechten

De Europese Unie doet te weinig om in haar lidstaten de naleving van mensenrechten veilig te stellen. Brussel stelt hoge eisen aan landen die tot het Europese samenwerkingsverband willen toetreden, maar als landen eenmaal lid zijn, zijn ze volstrekt vrij om hun eigen beleid te voeren.

Dat zegt mensenrechtenorganisatie Amnesty International in het gisteren gepubliceerde jaarverslag. Vluchtelingen en asielzoekers zijn volgens Amnesty de belangrijkste slachtoffers van het mensenrechtenbeleid van Europese landen. Vluchtelingen krijgen niet altijd toegang tot de asielprocedure. Ook worden migranten soms onwettig vastgehouden en krijgen zij geen goede juridische begeleiding. Daarnaast zijn veel vluchtelingen door EU-lidstaten onwettig uitgezet, nog voor zij een verblijfsvergunning konden aanvragen. Bovendien zijn mensen teruggestuurd naar landen waar zij het risico liepen om slachtoffer te worden van mensenrechtenschendingen.

Volgens Amnesty International is sprake van een juridisch vacuüm: „Omdat mensenrechten buiten de Europese wetgeving vallen, kan de EU de lidstaten niet aanspreken op overtredingen.”

In Oost-Europese landen komt volgens de organisatie nog veel racisme voor. Roma, Joden en moslims waren het afgelopen jaar slachtoffer van racistische aanvallen. De mensenrechten van homoseksuelen bleven het afgelopen jaar onder druk staan in Polen, Moldavië en Litouwen.

Lees het jaarverslag van Amnesty via nrcnext.nl/links