Amateur ontdekt snelle planetoïde

Rotterdam, 29 mei. Een Britse amateursterrenkundige heeft het snelst draaiende natuurlijke object in het zonnestelsel ontdekt, zo werd gisteren door de Science and Technology Facilities Council bekendgemaakt: een planetoïde van ongeveer 12 bij 24 meter die in 43 seconden eenmaal ronddraait. De planetoïde. 2008 HJ, passeerde eind april de aarde op een afstand van ongeveer een miljoen kilometer. Richard Miles nam hem toen waar met een telescoop in Australië die hij vanuit zijn woning in Dorset via internet bediende. De telescoop maakt deel uit van het Faulkes Telescope Project van de Universiteit van Cardiff. Britse scholieren en amateurastronomen kunnen daardoor overdag vier uur lang met een professionele telescoop in Australië of Hawaï de nachthemel waarnemen. De vorige recordhouder, 2000 DO8, draait in 78 seconden éénmaal rond.