Akkoord over clusterbomverbod

De clusterbom: 202 bommetjes die elk uiteenspatten in 300 kleine stukjes (in totaal 60.600 stukjes

Ruim honderd landen, waaronder Nederland, zijn het gisteren eens geworden over een verbod op het gebruik van clusterbommen. Binnen acht jaar moeten de bestaande voorraden grote clusterbommen zijn vernietigd. De doorbraak werd bereikt in de Ierse hoofdstad Dublin, na tien dagen van onderhandelingen waaraan onder meer Groot-Brittannië, Canada en Frankrijk deelnamen. De VS, Rusland, China en Israël waren afwezig op de conferentie.

Clusterbommen zijn explosieven waarin zich honderden kleine bommetjes bevinden, die zich over een groot oppervlak verspreiden. Zo kan men bijvoorbeeld een landingsbaan onbruikbaar maken of een colonne voertuigen uitschakelen. Veel van de bommetjes ontploffen echter niet meteen, waardoor ze nog jaren later slachtoffers kunnen maken.

Clusterbommen werden afgelopen jaren onder meer ingezet in Irak en Afghanistan en door Israël in Libanon in 2006. Nederland gebruikte voor het laatste clustermunitie in Kosovo in 1999. Sindsdien hebben blindgangers daar aan zeker acht mensen het leven gekost.

Het akkoord betekent dat Nederland afstand moet doen van de clusterbom voor de Apache-gevechtshelikopters. De Nederlandse minister van Defensie Eimert van Middelkoop, die zich in aanloop naar de conferentie terughoudend had getoond over een algemeen verbod, noemde het verdrag gisteren van „historische betekenis”.

De Tweede Kamer stemde vorige week in met een voorstel van de PvdA vóór een algemeen verbod. Krista van Velzen (SP) laat vanuit Dublin weten dat dit „een grote overwinning” is. „Ik had stevige oppositie verwacht, maar alle delegaties hebben al voorlopig hun instemming gegeven. Dat is een historische stap. Nederland zal de facto clusterbomvrij zijn.”

Arend Jan Boekestijn (VVD) spreekt van een „afschuwelijk staaltje politiek correct denken”, want volgens hem zijn er wel degelijk situaties mogelijk waar clusterbommen mensenlevens kunnen redden. „Natuurlijk zijn clusterbommen afschuwelijke bommen. Maar oorlog is altijd slecht. Begrijp me goed, we hebben die bommen niet nodig in Afghanistan. Maar we weten niet waar we over drie jaar in verzeild zijn.”

De clusterbom: 202 bommetjes die elk uiteenspatten in 300 kleine stukjes (in totaal 60.600 stukjes