1.681 telefoontaps per dag

In Nederland worden per dag bijna evenveel telefoongesprekken afgeluisterd als in de Verenigde Staten in een heel jaar. In de tweede helft van vorig jaar werden gemiddeld 1.681 gesprekken per dag afgetapt, in de VS in het hele jaar 2.208 gesprekken.

Het was bekend dat Nederland internationaal ‘koploper telefoontaps’ is, maar exacte gegevens ontbraken. Minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) stuurde gisteren voor het eerst ‘tapstatistieken’ naar de Tweede Kamer.

Uit de cijfers blijkt dat de politie in de tweede helft van vorig jaar in totaal bij 12.491 telefoonnummers heeft getapt. In 84 procent van de taps ging het om een mobiele telefoon, in de andere gevallen om vaste lijnen. Elke tap moet worden goedgekeurd door zowel de officier van justitie als de rechter-commissaris.

De Kamer vroeg in december 2006 al aan de minister van Justitie om tapgegevens. Destijds kon deze alleen melden dat er een „inventarisatie” bestond uit 1998. Sinds juli vorig jaar worden alle telefoontaps gecoördineerd door een team van het Korps Landelijke Politiediensten. Hirsch Ballin zal in de toekomst jaarlijks een overzicht van het aantal telefoontaps geven.