Wat zou er gebeuren als je als man de pil gaat slikken?

Karel Smouter uit Amsterdam haalde laatst twee pillenstrips op de wastafel door elkaar. Bijna slikte hij de anticonceptie van zijn vrouw. Smouter: „Wat gebeurt er als een man aan ‘de pil’ gaat?”

Als een man een keer per ongeluk Microgynon slikt, de anticonceptiepil voor vrouwen, is dat niet erg. „Maar langere tijd zou ik niet doen”, zegt Pim de Ronde, internist en endocrinoloog in het VU medisch centrum in Amsterdam.

„Oestrogeen, een vrouwelijk hormoon in de pil, brengt de hoeveelheid testosteron bij mannen omlaag”, aldus De Ronde. „ Dit doet het snel. Al na twee weken slikken krijgt een man waarschijnlijk minder zin in sex en minder erecties. Ook zou hij last kunnen krijgen van wisselende stemmingen.” Als een man nog langer aan de pil gaat, wordt hij vrouwelijker: hij krijgt borsten en minder lichaamshaar.

„Door oestrogenen wordt een geslachtshormoon dat vrijkomt in de hersenen, LH, verminderd”, legt Frans Helmerhorst, professor gynaecologie in Leiden, uit. „LH brengt in de teelballen de testosteronaanmaak op gang. Deze lagere hoeveelheid LH vermindert deze aanmaak en minder testosteron in combinatie met meer oestrogeen veroorzaakt veranderingen in het lichaam.”

Mannen die vrouw willen worden krijgen oestrogeen en andere hormonen toegediend. Bij deze mannen komt trombose veel vaker voor, waarschijnlijk door de mix van mannelijke en vrouwelijke geslachtshormonen, aldus Helmerhorst. De combinatie stimuleert de lever bij de aanmaak van bloedplaatjes, die weer helpen bij het helen van wonden. Door de toename stolt het bloed sneller en ontstaan bloedpropjes in de vaten.

Onderzoekers zijn overigens bezig anticonceptie voor mannen te ontwikkelen. Een testgroep van Australische mannen kreeg een staafje met een hormonenmix geïmplanteerd. Het gevolg: minder spermacellen en geen vruchtbaar zaad. De mannen blijven wel even potent en een half jaar nadat ze stoppen met het middel zijn ze weer vruchtbaar.

Marco Boonstra

    • Marco Boonstra