Verhagen wil geld terug van Herfkens

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) gaat „actie ondernemen” om de ten onrechte verstrekte huurvergoedingen aan Eveline Herfkens terug te vorderen. Ook een schikking sluit hij niet uit.

Hij schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer. Herfkens heeft als gedetacheerd medewerkster van de VN-ontwikkelingsorganisatie UNDP deze suppletie in strijd met de regels ontvangen.

Herfkens zelf zegt vandaag in een vraaggesprek met de Volkskrant dat zij niet van plan is uit zichzelf het geld terug te storten. Zij daagt Verhagen uit tot een rechtszaak. „Ik heb er alle vertrouwen in dat het goed afloopt. Als het niet goed afloopt, dan betaal ik. Maar dan hebben we tenminste een helder proces”, aldus Herfkens. Zij legt de schuld bij het ministerie en spreekt over „vijf maanden karaktermoord” op haar.

Verhagen heeft tegenover de Kamer steeds gezegd dat hij op basis van een onderzoek van de VN wilde bepalen of hij de 280.000 dollar die Herfkens aan huur- en verhuistoelagen van 2002 tot 2005 heeft ontvangen, zou terugvorderen. In dit maandag geopenbaarde onderzoek wordt gesteld dat alle betrokken partijen blaam treft: het ministerie van Buitenlandse Zaken, Eveline Herfkens en de UNDP. Dit maakt de haalbaarheid van een juridische procedure onzeker. Maar in zijn brief schrijft Verhagen dat het VN-onderzoek ook nieuwe „relevante informatie” bevat. Hij doelt hiermee op het feit dat Herfkens bij haar indiensttreding „de relevante regelgeving heeft gekregen en voor de ontvangst daarvoor heeft getekend”. Dat Herfkens zich kennelijk niet van de inhoud van de regels op de hoogte heeft gesteld en deze daardoor „vermoedelijk onbewust heeft overtreden” is volgens Verhagen iets wat haar valt aan te rekenen „en daarom voor haar risico komt”.

De Kamer vindt unaniem dat de vergoedingen aan Herfkens moeten worden teruggevorderd. In het vraaggesprek met de Volkskrant laat Herfkens tevens haar teleurstelling blijken over haar partijgenoten van de PvdA. „Het doet me wat dat je eigen partij haar uitspraken op kwader trouw baseert zonder de stukken te kennen.”

Brieven: pagina 6

Discussieer mee over de zaak Herfkens op nrc.nl/discussie