Topfunctie Iran voor Larijani

Het nieuw gekozen, grotendeels conservatieve Iraanse parlement heeft vandaag de vroegere nucleaire onderhandelaar Ali Larijani als voorzitter gekozen. Larijani is een conservatief, maar geen dogmatische, zoals de huidige president Mahmoud Ahmadinejad, en tijdens zijn verkiezingscampagne heeft hij scherpe kritiek op diens functioneren geuit.

Larijani versloeg in de strijd om het voorzitterschap van het parlement met groot gemak de eveneens conservatieve ex-voorzitter, Golam Ali Haddad Adel, een politieke vriend van Ahmadinejad. Zijn grote meerderheid – hij kreeg 232 van de 263 uitgebrachte stemmen – maakt hem tot een geduchte concurrent voor Ahmadinejad als beiden, zoals nu wordt verwacht, zich volgend jaar als kandidaat aanmelden in de nieuwe presidentsverkiezingen. Larijani, een vertrouweling van Opperste leider ayatollah Ali Khamenei, werd in de vorige presidentsverkiezingen in de eerste ronde geëlimineerd.

Het huidige parlement wordt gedomineerd door pragmatische conservatieven, die met name kritiek hebben op Ahmadinejads economische beleid. Dat beleid heeft onder andere geleid tot een inflatie van meer dan 20 procent.

Hoewel Larijani vorig jaar wegens zijn „ideologische meningsverschillen” met Ahmadinejad aftrad als nucleair onderhandelaar, heeft hij nooit laten blijken het oneens te zijn met de officiële koers. Iran weigert zijn verrijkingsprogramma te bevriezen, zoals de VN-Veiligheidsraad eist. Vandaag waarschuwde hij dat Iran wel eens zijn samenwerking met internationale inspecteurs van het IAEA kan beperken. Hij reageerde daarmee op een rapport van de nucleaire waakhond dat Iran mogelijk informatie achterhoudt. (AP, AFP, Reuters)