Televisie Voorkeur

In de aflevering House calls van de Britse detectiveserie A touch of Frost wordt bij een afgelegen huis het lichaam gevonden van een man, die bij Detective Inspector Frost (David Jason, foto) een vaag gevoel van herkenning oproept. Ned.1, 21.20-23.10u. FROM ITV PICTURE DESK LEEDS A TOUCH OF FROST: NEAR DEATH EXPERIENCE DS George Toolan is injured when he and Frost prevent a young man's suicide attempt. According to Mullet, Frost seems to have broken even more regulations. Toolan's injuries become critical and his wife believes Frost's carelessness may cost his trusted sergeant his life. Pictured: Detective Jack Frost (David Jason) and Father David Rose (Danny Webb). For further Picture enquiries please contact: Tracey Whitton: 0113 222 7115 Matt Dutton: 0113 222 7151 This photograph is (C) ITV Plc and can only be reproduced for editorial purposes directly in connection with the programme or event mentioned above, or ITV. This photograph must not be syndicated to any other publication or website, or permanently archived, without the express written permission of ITV Plc Picture Desk. Full terms and conditions of use available at www.itvpictures.com.

Actualiteiten

EenVandaag. De Europese regeringsleiders kiezen eind dit jaar de eerste president van Europa. De president wordt de permanente voorzitter van de Europese Raad. Nu nog wisselt het voorzitterschap elk half jaar en dat is niet efficiënt. Veel namen van potentiële kandidaten doen inmiddels de ronde. Hoeveel macht krijgt de nieuwe president en heeft de Europese burger er nog iets over te zeggen? Ned. 1, 18.20-19.00u.

Netwerk. Ian Fleming, de geestelijk vader van James Bond zou vandaag 100 jaar zijn geworden. Een onderzoek naar de magie van 007 met onder meer Ian Fleming-adept Tijl Beckand (bekend van De Lama’s van BNN). Verder aandacht voor het Europees kampioenschap voetbal, dat op 7 juni begint. Het stadion zal vooral gevuld zijn met zakenlui en bobo’s van de voetbalbonden en niet met supporters. Er is veel kritiek op de manier waarop de UEFA de kaarten verdeelt, onder anderen van oud-keeper Hans van Breukelen. Ned. 2, 20.25-20.50u.

Nova & Den Haag vandaag. De boeren van de Dutch Dairymen Board demonstreren tegen de lage melkprijzen en rijden daarom als protest melk uit over het land. Een discussie over de ethische aspecten van deze manier van protesteren, gezien de voedseltekorten elders in de wereld. Verder een gesprek met Samantha Power, die als adviseur van Barack Obama moest opstappen toen zij Hillary Clinton als ‘monster’ bestempelde. Zij presenteert haar boek De Man die de wereld wilde redden dat gaat over het leven van VN-topman Sérgio Vieira de Mello. Ned. 2, 22.15-22.50u.

Praatprogramma

24 uur met… Wilfried de Jong brengt 24 uur in één ruimte doorbrengt met Dinand Woesthoff, zanger van de Kane. De Haagse rockband brak in 1999 door met het nummer Where do I go now. Er staan twee comfortabele stoelen en in de keuken is eten en drank. Ned. 3, 21.55-22.30u.

Knevel & Van den Brink. Onder de gasten misdaadverslaggever John van den Heuvel over zijn medewerking aan het nieuwe literaire tijdschrift over misdaad Koud Bloed en zanger/presentaror Gerard Joling. Ned. 1, 23.10-00.00u.

Informatief

Noorderlicht nieuws. Populairwetenschappelijk programma over het oliebestrijdingsschip de Arca dat onderzoek doet naar het gedrag van olie op en in zee. Het Erasmus MC in Rotterdam hanteert een nieuwe techniek zonder schadelijke contrastvloeistof bij het dotteren. Te gast is Marjolein Kriek, de eerste vrouw van wie de hele DNA-sequentie bekend is. Ned. 3, 20.25-20.55u.

Uitgedokterd?! Het therapeutisch relaas van Marieke (40) die lijdt aan reuma en de zestiger Elly, die veel last heeft van haar rug en de Feldenkrais-methode ondergaat bij een fysiotherapeut. Ned. 2, 20.50-21.30u.

PREMTime. Over de omstreden uithuisplaatsing door Jeugdzorg (de Willem Schrikker Groep) van pleegkind Marcella . Vorige week bepaalde een rechter dat ze binnen een week terug moet naar haar pleegmoeder. Ook over de harde aanpak door de gemeente Tilburg van wiettelers. Ned. 2, 22.50-23.25u.

Visions of the future: The biotech revolution. De wetenschapper en futuroloog Michio Kaku geeft een overzicht van de revolutionaire ontwikkelingen in de genetica en de biotechnologie, die vooruitzichten bieden op een lang en gezond leven, maar die ook vragen oproepen over de Frankensteinsiaanse toekomst van genetisch gemanipuleerde mensen. BBC 0.20-1.20u.

Documentaire

VPRO’s Import: Flipping out. Documentaire over het extreme drugsgebruik van Israëlische soldaten in India. Te zien is hoe Israëlische jongeren na hun diensttijd vertrekken naar India en daar grote hoeveelheden drugs gebruiken. Jaarlijks slaan ongeveer 2000 van hen door, een verschijnsel dat flipping out wordt genoemd. Regisseur Yoav Shamir legt een verband tussen het overmatige drugsgebruik en de ervaringen van soldaten tijdens hun diensttijd in de bezette Palestijnse gebieden. Ned.2, 23.25-0.55u.

amusement

Dokusoap: De winkelwagen. Zoektocht tussen de dagelijkse boodschappen naar bijzondere verhalen. Aflevering: Mahdu & Dwar/Loes. Loes vertelt over haar depressieve man, die schrijver is. Ned.2, 19.25-19.55u.

Andermans veren. Fragmenten uit de wereld van het cabaret, theater en televisie. Deze keer is het thema theatertechniek: slecht functionerende microfoons, onverklaarbare pinnetjes en misplaatste lichtbundels. Met Brigitte Kaandorp, Purper, De Lama's, Arie en Silvester, Eric van Sauers, Toon Hermans, The Umbilical Brothers, Freek de Jonge en George Carl. Ned. 2, 21.30-22.00u.

Sport

Een goed stel.Vierdelige sportserie. In 1988 deed de NOS verslag van een legendarisch toernooi met de zege voor Oranje. Vanavond een integrale herhaling van de halve finale tegen Duitsland. ,,Het Volksparkstadion is van Oranje!’’ schreeuwde de NOS-commentator. Nederland ging naar de finale in het Olympiastadion van München. Ned. 3, 23.10-01.15u.