Ruimte van VVD voor beperkte kunst

De VVD gaat in de leeskamer van de eigen fractieburelen in het Tweede Kamergebouw een ‘Vrijdenkersruimte’ inrichten. Kunstenaars, cartoonisten en columnisten die met censuur te maken hebben gekregen of die zich in hun vrijheid beperkt voelen, kunnen hier werk tentoonstellen.

Twee exposanten zijn er al. Cartoonist Gregorius Nekschot, die eerder deze maand werd gearresteerd wegens zijn mogelijk discriminerende en haatzaaiende spotprenten, zegde gisteren zijn medewerking toe. Tweede deelneemster is Ellen Vroegh, van wie onlangs na klachten van bezoekers twee naaktschilderijen werden verplaatst in het gemeentehuis van Huizen.

De Tweede Kamer oordeelde tijdens een spoeddebat vorige week dat de arrestatie van Nekschot „disproportioneel en intimiderend” was. Een motie van VVD en PVV om werk van Nekschot en Vroegh in de Tweede Kamer te exposeren, sneuvelde. Met de Vrijdenkersruimte wil de VVD nu protesteren tegen de „zeer bedenkelijke” manier waarop het kabinet „aan de vrijheid van meningsuiting knabbelt”, aldus fractieleider Mark Rutte. De PVV steunt het initiatief, maar zegt verder nog geen contact met de VVD te hebben gehad.

De Tweede Kamer is niet vrij toegankelijk: elke bezoeker heeft een pas nodig. Maar de VVD ontvangt veel mensen, aldus een woordvoerster, „van scholen tot de Vereniging van Plattelandsvrouwen”. De Vrijdenkersruimte gaat „zo snel mogelijk” open.