Rotterdamse notarissen aangehouden

Het Openbaar Ministerie heeft gisteren drie Rotterdamse notarissen aangehouden. De notarissen worden verdacht van valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie.

De notarissen passeerden in 2004 en 2005 een groot aantal zogeheten abc-transacties met huizen in Rotterdam, waarbij de panden in zeer korte tijd een aantal keren worden doorverkocht, tegen steeds hogere prijzen. Volgens het OM ging het vooral om verpauperde panden die via ingewikkelde constructies in handen waren van dezelfde eigenaren. Zij worden verdacht van onder meer hypotheekfraude, belastingontduiking en deelname aan een criminele organisatie.

Tijdens het onderzoek werden bij drie notarissen doorzoekingen gedaan. De notarissen weigerden inzage te geven in hun stukken en beriepen zich op hun geheimhoudingsplicht. De Hoge Raad bepaalde dat het verschoningsrecht van de notarissen moet wijken voor het belang van het strafrechtelijk onderzoek. Op grond van het onderzoek naar de verdachte huiseigenaren en in beslag genomen notariële dossiers zijn de notarissen nu aangehouden.

Een van de verdachte notarissen werd vorige week al twee weken geschorst door de Rotterdamse Kamer van Toezicht, de tuchtrechtinstantie van het notariaat. Notaris Pieter W. kreeg deze schorsing voor zijn betrokkenheid bij de dubieuze transacties. In de periode januari 2004 tot en met augustus 2005 passeerde hij 29 dossiers met abc-transacties en 16 dossiers waarbij mogelijk sprake was van hypotheekfraude. Daarbij was er sprake van ongebruikelijke prijsstijgingen, van 20 tot soms 345 procent.

De panden wisselden daarbij regelmatig van eigenaar binnen een korte periode, waarbij de waarde kunstmatig steeg, soms door valse taxaties. De eindkoper sloot vervolgens een tophypotheek af, maar al gauw werden rente en aflossing niet meer betaald. Het pand werd vervolgens geveild, waarbij de waarde veel lager bleek. In veel gevallen kocht de oorspronkelijke verkoper het pand weer tegen een veel lagere prijs.