Robben terug in Nederlands elftal, Boulahrouz weg

Arjen Robben keert terug in het Nederlands elftal. De linkervleugelaanvaller krijgt morgen in de oefenwedstrijd tegen Denemarken de kans om bondscoach Marco van Basten ervan te overtuigen dat hij weer de vorm bezit voor een basisplaats in Oranje.

Robben kwam voor zijn nieuwe werkgever Real Madrid afgelopen seizoen weinig in actie door allerlei blessures. Inmiddels heeft een andere behandelmethode succes opgeleverd. De spierkwetsuren in zijn benen worden nu bestreden met een therapeutische behandeling van zijn rug waar de oorzaak zou zitten. Robben werd mede hierdoor in de slotfase van het seizoen steeds fitter en had nog een aandeel in de landstitel van Real.

Robben speelde voor het laatst in het shirt van Oranje op 17 oktober 2007 tegen Slovenië toen hij als invaller in de tweede helft na een half uur wegens een hamstringblessure het veld weer moest verlaten. Inmiddels is het spelsysteem veranderd en speelt het Nederlands elftal niet meer met vleugelaanvallers. Als aanvallende linkermiddenvelder heeft Robben concurrentie van Wesley Sneijder, Ryan Babel en Ibrahim Afellay. Hij zou ook op rechts uit de voeten kunnen, maar daar wordt straks Robin van Persie verwacht wanneer hij speelklaar is, terwijl in de laatste interland tegen Oekraïne Dirk Kuijt op die plek geen slechte indruk maakte.

Van Basten wil hetgeen zaterdag in de De Kuip goed functioneerde eigenlijk niet veranderen, maar op het middenveld zijn diverse varianten mogelijk. Daarom wil de bondscoach nu Robben aan het werk zien. „Robben heeft nu acht, negen wedstrijden voor Real gespeeld en volgens afspraak komt hij dan weer in aanmerking voor een plek in Oranje. Maar hij beseft dat de concurrentie groot is”, verklaarde Van Basten.

Het zijn nu vooral de vleugelverdedigers die via de flanken moeten opkomen. Daarom was het enigszins logisch dat Van Basten enkele uren later de offensief ingestelde rechtervleugelverdediger Mario Melchiot definitief opnam in de EK-selectie en Khalid Boulahrouz meedeelde dat hij het trainingskamp in Hoenderloo moest verlaten.

Daarmee is de selectie teruggebracht tot de twintig spelers en drie keepers waarmee het Nederlands elftal in principe zal deelnemen aan het EK. Melchiot kampte met een scheurtje in de lies maar werd door de medische staf weer fit verklaard. Boulahrouz had dit seizoen bij zijn club Sevilla nog maar zes duels gespeeld, ook al door liesblessures. „Het is zwaar, maar ik moet het accepteren. Dit was zo afgesproken met de bondscoach. Als Melchiot fit zou zijn, zou ik afvallen”, verklaarde hij voor de radiomicrofoon van de NOS. Na de vakantie meldt Boulahrouz zich weer bij zijn eigenlijke werkgever Chelsea die hem uitleende aan Sevilla.

Alleen Robin van Persie traint nog niet met de selectie van Oranje mee. De aanvaller van Arsenal zal dan ook niet spelen in Eindhoven tegen de Denen. Van Persie werd afgelopen seizoen bij zijn club na blessures een paar keer te snel weer ingezet, waardoor hij te maken kreeg met een terugval. „Onze medische staf vindt het verstandiger dat hij het nu rustig aandoet”, vertelde Van Basten. „Desnoods sparen we hem tot de eerste wedstrijd op het EK tegen Italië.”