Preview: Windows 7 met multitouch bediening

Tijdens de interessante D6-conferentie van All Things Digital lieten Bill Gates en Steve Ballmer alvast een voorproefje zien van het nieuwe Microsoft Windows 7 besturingssysteem, dat eind 2009 of begin 2010 in de winkels moet liggen. Een van de functies die in de preview werd getoond is multitouch: door het scherm aan te raken hoef je minder handelingen met je muis of toetsenbord te verrichten.

Op deze (grotendeels stille) video is te zien hoe je nu ook op een laptop met touchscreen  allerlei multitouch trucs kunt uithalen. Foto’s in- en uitzoomen, heen en weer slepen, net als op de interactieve Surface-tafel die Microsoft vorig jaar al introduceerde.Let ook op het multitouch toetsenbord op het einde. Dat spreekt tot de verbeelding, maar doet ook sterk denken aan dit multitouch pianootje dat je op een Apple iPhone kunt installeren: de iAno.
[kml_flashembed movie="http://youtube.com/swf/l.swf?video_id=ycIjt-ykWRo" height="355" width="425" /]

multitouch_notebook.jpg

Vermoedelijk werkt Apple ook aan een tablet-pc met soortgelijke functionaliteit. De MacBook Air en de nieuwe generatie MacBook Pro’s hebben al een muisvlak dat knijp-  en roteerbewegingen van meerdere vingers tegelijk kan herkennen.

Een prototype van de multitouch laptop was vorig jaar al te zien tijdens een tour door het Microsoft Lab in Cambridge. Toen werkte het multitouch-functie al in een rudimentaire vorm op een aangepast en opengewerkt notebook. Met excuses voor de smoezelige gsm-foto. De vraag is in hoeverre er een aangepast notebook nodig is om van de sleep- en aanraaktechnieken gebruik te maken.

    • Marc Hijink