Politieke vonnissen

Het Joegoslaviëtribunaal kreeg er dit jaar drie nieuwe rechters bij. Eén van hen is Elizabeth Gwaunza (1953). Zij was rechter bij het Hooggerechtshof in Zimbabwe voordat ze naar Den Haag werd gehaald. Even googlen leert dat Gwaunza zich heeft beziggehouden met de emancipatie van de Afrikaanse vrouw. Een droomkandidaat: een sterke, zwarte vrouw uit een kustenloos Afrikaans land is voor de VN hetzelfde als een mondige hoofddoek in een rolstoel voor positieve-discriminatiefetisjisten.

Helaas is Gwaunza flink gecompromitteerd. Even googlen. Kwam Gwaunza in oktober 2000 nog op voor de zendrechten van een onafhankelijk radiostation, in november 2007 bevestigde ze de wettigheid van de onteigening van blanke boeren door de Zimbabweaanse staat. Waarom, dat moeten we haar zelf vragen. Wellicht is de woede over de vroegere blanke overheersing in Zimbabwe zo groot dat in wraakacties politieke kleur verbleekt bij huidskleur. Wellicht heeft Mugabe haar gewoon omgekocht en kan haar het lot van blanke boeren niets schelen. Maar de rassendiscriminatie die Mugabe voorstaat en die Gwaunza met een vonnis heeft bezegeld, druist in tegen alle universele mensenrechtenprincipes die Gwaunza als tribunaalrechter belichaamt.

Nu zijn benoemingen bij de VN per definitie politiek. Overleg tussen 192 landen kan niet anders zijn dan een voortdurend compromis. Ben jij geschikt voor de baan, maar moet er deze maand een Cambodjaan worden bevorderd? Pech gehad. In het ergste geval wordt er een leeghoofd aangesteld op de plaats die jou inhoudelijk toekwam. Dan mag jij al het werk doen, zonder de promotie.

Ernstiger is dat zo’n compromis dus ook op de stoel van de internationale rechter kan zitten. De vraag is wat Gwaunza gaat doen: lekker borrelen en haar onderknuppels de vonnissen laten schrijven? Of zet ze haar dubieuze stijl ook bij het tribunaal voort? Eenieder die pleit voor meer ‘politieke’ uitspraken van rechters in Nederland, mag zich eerst eens in deze casus verdiepen.

Merel Boers

Google ‘Gwaunza’ en ‘white farmers’ voor berichten over het vonnis in onafhankelijke media en staatskranten.

    • Merel Boers