Orecchiette met snijbiet

Voor 2 personen150 gram jonge snijbiet1 ansjovis op pekel of 2 ansjovisfilets op olie2 tenen knoflook1 verse rode chilipeper4 eetlepels extra vergine olijfolie,zeezout en versgemalen zwarte peper200 gram orecchiette50 gram vers geraspte Parmezaanse kaas

Orecchiette, ‘kleine oortjes’ in het Italiaans, is de perfecte pastasoort voor deze saus. Door de schelpachtige vorm met een licht geribbelde bovenkant houdt deze pasta de saus perfect vast. De snijbiet die ik voor deze saus gebruikte, was heel jong en vers. De bladen met steel waren zo’n 10 tot 15 centimeter lang. Gebruik als die niet verkrijgbaar zijn grotere bladen, maar snijd die wel in kleinere stukjes en gebruik de grove stelen niet. Reken ook op een paar minuten extra kooktijd voor de grote snijbiet. Baby chard is een alternatief. Die kunt u zonder koken gewoon 1 minuut voor het serveren door het ansjovismengsel scheppen.

Was de snijbiet in koud water. Snijd de steeltjes van de bladen. Snijd het blad in grove stukjes en de steeltjes in dunne plakjes. Zet weg. Spoel de hele ansjovis op pekel als u die gebruikt onder de koude kraan en fileer hem. Snijd de filets in kleine stukjes. Pel de tenen knoflook en snijd ze in de lengte doormidden. Verwijder zo nodig het groene kiempje in het midden. Hak de knoflook fijn. Snijd de chilipeper desgewenst in de lengte doormidden om het zaad te verwijderen. Hak de chilipeper fijn.

Verhit de olijfolie in een kleine, zware pan op laag vuur en doe er de ansjovis, knoflook en chilipeper in. Laat onder af en toe roeren zachtjes bakken tot de ansjovis is gesmolten en de knoflook goudgeel is. Zet een vlamverdeler onder de pan en houd warm terwijl u de pasta kookt.

Doe de pasta in een grote pan kokend, gezouten water en laat onder af en toe roeren circa 5 minuten koken. Schep er de snijbiet door en laat onder af en toe roeren koken tot de pasta bijtgaar en de snijbiet geslonken is. Giet de inhoud van de pan over in een vergiet. Schep het olie-ansjovismengsel over in de pastapan. Schep er dan de uitgelekte pasta en snijbiet door. Schep er tot slot snel de Parmezaanse kaas door en dien op.

KIM MACLEAN

Morgen: Roti met tofu

    • Kim Maclean