OM Rusland: jaarlijks duizenden onterechte aanklachten

Moskou. Duizenden Russen worden ieder jaar aangeklaagd voor misdaden die ze niet hebben begaan. Dat zei de Russische procureur-generaal Joeri Tsjajka gisteren op een bijeenkomst van slachtoffers van onterechte rechtsvervolging. Zijn verklaring komt een week na de opmerking van president Dmitri Medvedev (zelf ook jurist) dat geïnvesteerd moet worden in een onafhankelijk rechtsysteem in Rusland. Tsjajka, die meldde dat afgelopen jaar 5.265 mensen zijn vrijgesproken na onterecht door het Openbaar Ministerie te zijn aangeklaagd, beloofde iets aan de situatie te zullen doen. Mensenrechtenorganisaties zijn al jaren kritisch over de Russische justitie. Rechters zouden vaak blindelings de eis van het OM volgen. Het is een van de eerste keren dat een hoge gezagsdrager publiekelijk meldt dat er ernstige problemen zijn met de Russische rechtspraak.