NS wil cameratoezicht in trein

Alle treinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS) worden de komende jaren voorzien van camera’s. Daardoor zullen reizigers zich veiliger voelen in de trein, verwacht een woordvoerder van NS.

De camera’s worden in alle nieuwe treinen geïnstalleerd, te beginnen met de serie van 99 nieuwe sprinters die NS aan het einde van dit jaar in gebruik neemt. Bestaande treinen, zowel stoptreinen als intercity’s, krijgen camerasystemen zodra zij aan de beurt zijn voor een grote renovatiebeurt.

Volgens de NS-woordvoerder heeft een experiment in de Zoetermeer Stadslijn in 2004 en 2005 laten zien dat cameratoezicht effectief is. „Het vandalisme halveerde en er was onmiddellijk een gedragsverandering zichtbaar bij reizigers.” De camera’s moeten vooral preventief werken, aldus de woordvoerder. „Cameratoezicht zorgt voor bewijsmateriaal. Mensen die bepaalde dingen willen doen, zien daar dus vaker vanaf.” Als er niets gebeurt, worden de beelden binnen de wettelijke termijn vernietigd.

Jaarlijks krijgt de NS te maken met 4.400 gevallen van wangedrag en vernieling. Daarnaast zijn er zeshonderd ‘ernstige incidenten’ waarbij geweld wordt gebruikt. De NS vervoert 350 miljoen reizigers per jaar. „Op zich gebeurt er dus relatief weinig in onze treinen en op het spoor, maar ieder incident is er één te veel.”

Reizigersorganisatie Rover is positief over het gebruik van camera’s. Deze kunnen een bijdrage leveren aan de sociale veiligheid in de trein, zegt woordvoerder Rikus Spithorst. „Maar het blijft van belang dat er genoeg mensen aanwezig zijn in de trein als aanspreekpunt voor reizigers.”

Commentaar: pagina 7