Nigeria eist meer geld van olie-industrie

Nigeria wil bestaande oliecontracten herzien en eist 1,3 miljard dollar (829 miljoen euro) van Shell. Het energieconcern waarschuwt dat het nieuwe regime investeringen in de Nigeriaanse oliesector kan ondermijnen.

Nigeria wil de contracten zodanig herzien dat internationale oliemaatschappijen meer belasting moeten afdragen aan de staat. De maatregel treft naast Shell ook het Amerikaanse ExxonMobil. De belastingherziening heeft betrekking op een aantal offshoreprojecten, bedoeld om in de diepzee van Nigeria olie te winnen. Het totale bedrag dat de Nigeriaanse regering van beide bedrijven eist is 1,9 miljard dollar.

Een woordvoerder van Shell laat weten dat het bedrijf nog geen formele bevestiging heeft ontvangen van de maatregel. „We zijn nog niet van de details op de hoogte gebracht”, zegt hij.

De belastingherziening illustreert de groeiende macht van olierijke landen. Eerder hebben onder meer Rusland en Venezuela bestaande contracten eenzijdig opengebroken en herzien, in hun voordeel. Ze willen meer profiteren van de hoge olieprijzen.

Tegelijk met de waarschuwing die Shell gaf, sloot het energiebedrijf een lening af met het Nigeriaanse staatsoliebedrijf NNPC. Shell leent 3,1 miljard dollar aan NNPC. De lening is bedoeld om projecten in de olierijke Nigerdelta, waarin Shell en NNPC samenwerken, weer op gang te krijgen. Door een gebrek aan financiering van Nigeriaanse kant hebben die projecten vertraging opgelopen.

Hetzelfde geldt voor samenwerkingsprojecten van NNPC met andere multinationals zoals ExxonMobil en het Franse Total. In de afgelopen twee weken heeft NNPC voor in totaal 6 miljard dollar aan leningen afgesloten met ExxonMobil, Total en gisteren Shell. De multinationals worden op termijn terugbetaald in contant geld, en niet, zoals in eerdere overeenkomsten, in olie.

Eergisteren werd bekend dat de een groep rebellen een aanval heeft uitgevoerd op een oliepijpleiding van Shell, in de Nigerdelta. Daarbij zouden, volgens de rebellen, elf bewakers zijn omgebracht. Elders brak brand uit nadat vandalen hadden geprobeerd illegaal benzine af te tappen.