Nieuw onderzoek in twee moordzaken

DEN HAAG. De moord op de 24-jarige Turks-Koerdische rechtenstudent Zeynep Boral in Alkmaar vorig jaar wordt opnieuw door het Openbaar Ministerie onderzocht. Dat zei minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) gisteren tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Vrienden en familie zeiden afgelopen zaterdag in NRC Handelsblad dat ze ervan overtuigd zijn dat Zeynep Boral is gedood wegens eerwraak. Ze werd vorig jaar doodgeschoten door haar neef van wie ze na een huwelijk van vier jaar was gescheiden. Eerder zei Hirsch Ballin dat er geen aanwijzingen voor eerwraak waren. Hirsch Ballin wil ook onderzoek laten doen naar het optreden van de politie en het OM in de Puttense moordzaak. Aanleiding zijn berichten dat politie, justitie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in eerdere onderzoeken naar de moordzaak blunders hebben gemaakt met forensische sporen.