New Cool Collective is aanstekelijk en zonnig

CD Jazz

New Cool Collective: Out Of Office

(Dox Records) ****

Lome surftunes, blije skajazz, afrogrooves en jazzrock. De cd Out of Office van de achtkoppige formatie New Cool Collective onder leiding van saxofonist Benjamin Herman verschiet als een toverbal steeds van kleur. Slechts één factor is constant, de sfeer is en blijft het hele album lang aanstekelijk en zonnig. Dit is alweer de zevende plaat van de band die zowel techniek als talent etaleert en zijn muziek met veel humor en energie brengt. Een ontwikkeling in het spel van de blazers is dat de nadruk meer is komen te liggen op ingetogen warm, eerder dan het vurige ‘uit je dak’ van vroeger. Het hoeft dus niet meer zo nadrukkelijk hard voor de band, die ‘gelukkig’ nooit een kantoorbaan had.

Grooves bepalen de sound van New Cool Collective. Of die nu letterlijk met veel toeters en bellen van percussionisten Jos de Haas en Frank van Dok zijn of aangejaagd worden door het karakteristieke hitsige gitaargeluid van Anton Goudsmit. Wie de NCC volgt, herkent de agenda van de heren in de titels terug. Het stuk Jules is een kakofonisch eerbetoon aan dichter Deelder met wie de groep komend seizoen opnieuw gaat toeren. Lang Lang slaat op de Chinese meesterpianist (samen op de Uitmarkt) en A.A. is een freejazz-ode aan eigenzinnige inspiratiebron Albert Ayler.

Amanda Kuyper

    • Amanda Kuyper