Nederland gaat weer in beroep in zaak losgeld Arjan Erkel

Genève. Nederland gaat weer in beroep in de losgeld-affaire rond Arjan Erkel. Dat bevestigde het ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren. Nederland is ”teleurgesteld” over het vonnis van de kantonale rechtbank van Genève -in februari 2008- dat Nederland en niet Erkels toenmalige werkgever, Artsen zonder Grenzen Zwitserland, moet opdraaien voor de één miljoen euro losgeld. De rechter veroordeelde Nederland zelfs tot het betalen van alle advocatenkosten van AzG. De rechtzaak sleept al vier jaar. Arjan Erkel werd in 2002 in Dagestan, op de Kaukasus, ontvoerd. Zeshonderd dagen later kwam hij vrij nadat Nederland zijn ontvoerders het losgeld had betaald. Snel daarna stapte Nederland naar een rechtbank in Genève omdat AzG weigerde het bedrag, dat Nederland naar eigen zeggen had ”voorgeschoten”, terug te betalen. Het Federale Tribunaal is de laatste instantie waar Nederland nog terecht kan. Het bepaalt enkel of de twee voorgaande vonnissen juridisch kloppen of niet. Een uitspraak wordt begin 2009 verwacht.