Minister Canada weg om geblunder met stukken

De Canadese minister van Buitenlandse Zaken Maxime Bernier heeft ontslag genomen na de onthulling van zijn omstreden ex-vriendin dat hij geheime regeringsstukken bij haar thuis achterliet.

Premier Harper aanvaardde maandagavond het ontslag van Bernier, die al onder vuur lag sinds enkele weken geleden bekend werd dat zijn ex banden had met de Hells Angels. Harper had de kwestie eerder „een privé-aangelegenheid” genoemd en zijn minister in bescherming genomen tegen beschuldigingen van de oppositie dat de relatie een gevaar vormde voor de staatsveiligheid.

Aanleiding voor het ontslag was een tv-interview waarin de ex-vriendin, Julie Couillard, maandag zei dat Bernier de geheime stukken in haar huis had laten liggen. Het zou onder meer gaan om documenten ter voorbereiding van de belangrijke NAVO-top in Boekarest, in april.

Enkele uren voordat het interview werd uitgezonden, diende Bernier zijn ontslag in. „Minister Bernier heeft mij te kennen gegeven dat hij geheime regeringsdocumenten heeft achtergelaten op een onbeveiligde locatie”, zei Harper. „Dat is een ernstige fout, ongeacht het privéleven van de minister.”

Couillard zei dat Bernier, met wie ze tot april samen was, vanaf het begin wist van haar banden met de Hells Angels (twee ex-partners waren leden). Ze zei de stukken te hebben teruggestuurd naar het ministerie.

Bernier gold als een rijzende ster in Harpers Conservatieve Partij. In augustus werd hij benoemd op Buitenlandse Zaken, mede om de missie in Afghanistan beter te kunnen verkopen in zijn thuisprovincie Québec. Hij had echter weinig politieke en geen diplomatieke ervaring en maakte enkele blunders.

Minister van Internationale Handel David Emerson neemt de portefeuille van Bernier voorlopig waar. Hij coördineert nu al het kabinetsbeleid voor de missie in Afghanistan.

Kijk het interview met Couillard via nrc.nl/buitenland

    • Frank Kuin