Minister Bos keurt rapport over woekerpolissen af

Minister Bos (Financiën, PvdA) is woedend op de makers van een rapport over woekerpolissen. Bos kreeg vorige week een concept van hen, dat volgens de minister „absoluut onacceptabel” is. Hij heeft de onderzoekers twee weken gegeven om met een acceptabel rapport te komen.

Bos stuurde gisteren opnieuw een brief aan de Tweede Kamer waarin hij aankondigde dat het onderzoek wederom vertraging had opgelopen. Oorzaak was deze keer niet onhelderheid over de opdracht, zoals in april, maar de slechte kwaliteit van het conceptrapport dat de minister vorige week kreeg opgestuurd. Bos was naar eigen zeggen „heel boos” op de onderzoekers en gaat nu „ingrijpen”.

Bos sluit niet uit dat hij zelf een rol zal gaan spelen in het dossier. Bij een eerdere zaak waar consumenten massaal gedupeerd werden, de Dexia-affaire, besloot toenmalig minister Zalm van Financiën voormalig ECB-president Wim Duisenberg in te zetten als bemiddelaar. Bos zei dat „als er een oplossing in het verschiet ligt er eventueel een rol voor mij of iemand namens mij kan zijn”.

De zaak van de woekerpolissen – beleggingsverzekeringen waarbij verzekeraars zeer hoge kosten inhouden zonder dat klanten dat weten – speelt al sinds eind 2006. Toen werd duidelijk dat nagenoeg alle Nederlandse verzekeraars in totaal zo’n 6,5 miljoen van zulke polissen hebben verkocht aan ruim 4 miljoen huishoudens. Een uitgelekte publicatie van de Autoriteit Financiële Markten was aanleiding voor twee stichtingen om verzekeraars aan te klagen. Een poging om tot een schikking met verzekeraars te komen liep tot nu toe op niets uit, rechtszaken dreigen nu.

Bos gaf eerder dit jaar onderzoekers van het Instituut voor Financieel Onderzoek (Ifo) de opdracht om een rapport te schrijven over de polissen op basis waarvan consumenten kunnen achterhalen of zij zelf een dergelijke polis hebben. Nu blijkt dat in dat rapport geen antwoord wordt gegeven op die vraag.

Het rapport is vorige week besproken in de zogenoemde klankbordgroep, waar naast Financiën ook de Vereniging van Effectenbezitters, de Consumentenbond en de Stichting Verliespolis in zitten. „Er zaten te veel hiaten in, hele stukken waren niet op niveau. De rekenmodellen waren slecht onderbouwd, de beschrijving van de productcategorieën deugde niet”, aldus een woordvoerder van Bos.

In een reactie op de website laat Ifo-voorzitter Evert Jan Lammers weten dat de onderzoekers Bos „binnen enkele dagen een brief zullen sturen”. Daaruit zou volgens Lammers blijken „dat de minister beperkt is geïnformeerd”. Het Ifo is een gerenommeerd economisch onderzoeksbureau waar onder anderen de economen Jaap Koelewijn (Nyenrode) en Jaap ten Wolde (ex-KPMG) bij zijn aangesloten.

Lees meer opnrc.nl/woekerpolis