Mensen en apen

Het klinkt als sciencefiction: mensen met apen kruisen. Als het aan Sovjetdictator Jozef Stalin had gelegen was het al gebeurd: zijn eigen Planet of the Apes, een ras van superkrijgers. In het Abchazische Suchum Primate Centre maken ze er geen geheim van dat hun onderzoekpionier Ilya Ivanov inderdaad experimenten op dat gebied gedaan heeft. Een deel van de wetenschappelijke staf gelooft zelfs nog steeds dat het tot de mogelijkheden behoort: aapmensen.

Debuterend documentairemaakster Astrid Bussink las over het lab in de krant en reisde naar de voormalige Sovjetrepubliek. Ze trof een vervallen instituut aan, waar medewerkers van weleer uit alle macht proberen het centrum weer iets van z`n oude grandeur terug te geven. Dat alleen al is stof voor een tragikomische docu in een traditionele afwisseling van interviews, observaties en archiefmateriaal. Maar het feit dat het lab na de onafhankelijkheidsoorlog van Georgië begin jaren negentig al z`n apen kwijtraakte (sommigen geloven dat ze in de bergen rondom Soechoemi nog leven) werkt ook als een betekenisvolle parallel met de leegloop van Georgië na de onafhankelijkheid van dat land.

Bussink volgt de medewerkers die zich voorbereiden op een conferentie ter gelegenheid van het 80-jarige bestaan van het instituut, waarbij geschiedenis en traditie, feit en fictie, en vooral de parallellen tussen mens en dier voor een rumoerig-roerend einde zorgen.

De verloren kolonie. Regie: Astrid Bussink. In: 5 bioscopen. Voor latere vertoningsdata: http://lostcolony.nl.

    • Dana Linssen