‘Leegloop bij BNN zegen voor omroep’

Het ene na het andere boegbeeld verlaat BNN. Bovendien moet de jongerenomroep leden werven bij een doelgroep die zich moeilijk vastlegt.

BNN-voorzitter Patrick Lodiers is nog steeds ondersteboven van het vertrek van Ruben Nicolai naar de AVRO. Hij zou de komende jaren een van de boegbeelden van de jongerenomroep worden.

„We hebben samen in de kelders van BNN de Lama’s bedacht. Niemand kende Ruben nog. Zaten we daar een beetje te klooien. Hij heeft zoveel kansen gekregen. Ik hoorde ineens dat hij had getekend bij de AVRO, zonder overleg met ons. Zo van: ‘Bedankt voor alles, tot ziens.’”

Het zit BNN niet mee. Veel gezichtsbepalende presentatoren – en kijkcijfertrekkers – hebben de afgelopen weken de omroep verlaten. Na Yolanthe Cabau van Kasbergen die BNN verruilde voor de TROS, maakten Lama’s Ruben Nicolai en Tijl Beckand bekend dat ze vertrekken naar de AVRO. Vorige week liet Katja Schuurman weten dat ze naar ‘vrouwenzender’ Net5 overstapt. Bovendien wil BNN, dat nu de B-status heeft, graag A-omroep worden waarvoor 80.000 nieuwe leden nodig zijn. Hoe hard komt dit aan?

Volgens voorzitter Patrick Lodiers valt het allemaal wel mee. „Er is voortdurend vernieuwing. Soms gaan er mensen weg, niet alleen bekende mensen, ook producers en programmamakers. Die worden vervangen door jonge talenten die we zelf opleiden. Mensen moeten hier niet tot hun vijftigste blijven hangen: BNN is een jonge, frisse omroep.”

Televisiekenner Bert van der Veer noemt het vertrek van de BNN-sterren zelfs een zegen: „Een van de grootste gevaren voor BNN is dat je te lang dezelfde gezichten op tv hebt. Dan groeien de kijkers mee in leeftijd en dat moet een jongerenomroep niet hebben. Kijk maar naar Veronica en de VPRO, die zijn belegen geworden.”

Volgens Van der Veer staat BNN voor grotere uitdagingen dan de leegloop te keren: „Ze moeten leden werven bij een doelgroep die zich moeilijk vastlegt. Bovendien moeten ze een nieuwe creatieve invulling geven aan hun imago van de ‘stoutste omroep’. Ondertussen hebben alle presentatoren wel een keer gebungeejumpt. Daar moet je niet in blijven hangen.”

Gerard Timmer, medeoprichter van BNN en nu directeur tv-programmering bij de NPO (Nederlandse Publieke Omroep), is het daarmee oneens en wijst op programma’s als Over mijn lijk en Je zal het maar hebben dat door Nicolai werd gepresenteerd. „Daarmee laat BNN zien dat ze ook betrokken, serieuzere programma’s kunnen maken.”

Ook hij maakt zicht geen zorgen over de leegloop. „Je werkt met jonge mensen, die zich ontwikkelen. Toen ik nog bij BNN werkte vertrokken ook ineens grote namen als Ruud de Wild en Rob Kamphues. Die zetten dan een nieuwe stap in hun carrière. Hij betoogt dat ‘nieuw bloed’ juist goed is. „Zonder doorstroming verliest BNN de band met de belevingswereld van jongeren. Het is belangrijk dat ze aan de onderkant talenten hebben die ze kunnen opleiden. Ik constateer dat menig omroep jaloers is op het potentieel aan presentatoren dat bij BNN klaarstaat. Mensen als Sander Lantinga en Nicolette Kluijver zijn buitengewoon talentvol.”

    • Deirdre Das