Internet Weblog van de dag

DNA-streng DNA helix. Jupiterimages

We are the PCR. Op het weblog Techno van Herbert Blankesteijn een loflied voor een apparaat: ‘De polymerase-kettingreactie (PCR) is een manier om microscopische hoeveelheden DNA te vermeerderen. Het is een essentieel instrument in de misdaadbestrijding en de archeologie maar niet echt een sexy onderwerp. Het Amerikaanse bedrijf Bio-Rad fabriceert apparaten waarin deze reactie wordt geautomatiseerd en heeft er een heerlijke, ironische muziekvideo over gemaakt.

PCR is een manier om DNA te kopiëren en van de kopieën weer kopieën te maken. Zo kun je van een minuscuul restje gevonden DNA van een misdadiger of een voorhistorisch beest een grotere hoeveelheid maken voor verder onderzoek. PCR-apparaten zijn onmisbaar in veel takken van wetenschap en er moet natuurlijk reclame voor worden gemaakt. Bio-Rad doet dat volgens het stramien van de wereldhit ‘We Are The World‘ uit 1985, geschreven door Michael Jackson en Lionel Richie, waarmee destijds geld werd ingezameld voor een hongersnood in Ethiopië.

Alles is perfect aan deze video: de leader, de belichting, de stemmen, het uiterlijk van de zangers (kenners pikken de stand-ins voor Bob Dylan, Stevie Wonder en Bruce Springsteen er zo uit), de overgave die ze aan de dag leggen en niet te vergeten de tekst van het lied.’

Bekijk de tekst en een filmpje op nrc.nl/techno